SAĞLIKLI YAŞAMIN DOĞAL VE TATLI YOLU % 100 DOĞAL LAVANTA BALI

PRATİK BAL TESTLERİ

 ”BAL BUZDOLABINDA ŞEKERLENİYORSA GERÇEKTİR’’

Balın hakiki olup olmadığını anlamak için içine kurşun kalem batırmaktan, akıtmaya kadar pek çok yöntem kullanılmaktadır, ancak bunların çoğu gerçek balı ayırt etmede yeterli olmamaktadır.Bir balın hakiki mi sahte mi olup olmadığının en etkin ve pratik yöntemi balı bir süre buzdolabında bekletmekle anlaşılabilir. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir .Ancak şu çok iyi bilinmelidir ki aslında bal buzdolabına konulmaz, güneş almayan bir yerde oda sıcaklığında saklanması gerekir. Yalnızca bu uygulama test için yapılmalıdır ve buzdolabına konulan balda renk değişimi olabilir..

”GERÇEK BAL YANICI DEĞİLDİR”

Balın sahte olmadığını anlamanın en bariz örneklerinden biride bir çöpe alınan balı yakmaktır. Gerçek bal hemen yanmayıp kararır sahte bal ise  çıtır çıtır kömürleşmeye başlar ve hemen yanar.Bu işlem bal bir kağıda sürülerek de denenebilir, parlayarak yanarsa sahte yanmazsa gerçek baldır.

    ”AKICILIK TESTİ” 

Bala bir cisim batırılarak çıkarıldıktan sonra bal akmaya başlar eğer akan bal koptuğunda kendisini geriye çekerse gerçek baldır çekmez hemen akmaya başlarsa sahtedir. 

 

  ”SU DALGASI TESTİ” 

Bir bardak ılık suyun içersine bir kaşık yardımı ile bal damlatılır. Bardağın içersine    düşen bal damlacıkları sanki bir ip şeklinde dibe doğru iner, gerçek bal damlaları direk tabana çökerken su içersinde herhangi bir dalgalanma yapmaz, ama sahte bal  damlaları su içersinde dibe çökerken su içersinde  ip şeklinde bir iniş  yapar ve su içersinde dalgalar halinde yayılması gözlemlenebilir.

   Yukarıda belirtilen testler gözle tespit edilebilecek fiziksel testlerdir. Ancak gerçek bilimsel testler laboratuvar ortamında ve ciddi kimyasal analizler ile sağlanmaktadır. C13 olarakta adlandırılan bu testler. Uygulama ücreti de bir hayli yüksek. Lavanta balımızın Karadeniz Teknik Üniversitesinde yapılan test raporlarını aşağıda sizlerle paylaşmak istedik.

Adı: LAVANTA  BALI  

Bölgesi: ISPARTA KEÇIBORLU KUYUCAK YÖRESI

Kimden alındığı: Ziya Doğan

Tarih: 2010

Proje adı: Tagem Projesi Kapsamında çalışılan bazı parametreleri

                                   A N A L İ Z    S O N U Ç L A R I                                       

Polen sayımı %52,42 lavanta poleni
Renk

(Hunter Lab birimi)

L* a* b*
36,25 2,42 10,41
Iletkenlik

mS/cm

0,212    
%Nem 18,10    
Prolin

(mg/kg)

672    
HMF

(mg/Kg)

39    
Diastaz aktivitesi (U) 4,6    
Optik Çevirme Açısı

                     (20 [α] D)

 

-2,87    
Toplam polifenol 663    

Sonuç değerlendirme: Gönderilen bal monofloral bir lavanta balı olup çiçek ballarından bir baldır. HMF değerinin yüksek çıkmasının nedeni balın analiz yapılana kadar geçen sürenin uzaması, kısaca taze olmamasından kaynaklanmaktadır.Bu nedenle Diastaz aktivitesi düşük bulundu.

Bizlere ve tüketicilerimize referans özelliği taşıyan çalışmalarından dolayı Sayın Prof. Dr. Sevgi KOLAYLI hanıma teşekkür ederiz.

                                                                                                   Ziya DOĞAN